Lekdetectiesysteem blikverpakking

Toepassing

Blikverpakkingen voor zuigelingenvoeding en melkpoeders

Vraagstelling

HeliumlektestenBlikverpakkingen voor zuigelingenvoeding en melkpoeders worden bij de producent na het vullen en sluiten steekproefsgewijs getest op lekken. Dit doet men met een zogenaamde lektest manipulator. Deze manipulator bestaat uit een exact blikomsluitende vacuümklok en een helium lektester.
De te testen blikken worden in de vulmachine al belucht met een hoger percentage helium en daarna ingevoerd in de manipulator. De klok wordt geëvacueerd tot in het bereik van de helium lektester. Bij lekkage ontsnapt helium vanuit het blik naar de helium lektester. De helium lektester bevat een massa spectrometer die is afgestemd op helium. De massa te meten gas wordt samen met de gemeten druk omgerekend naar een lekwaarde in mbarl/sec. Dit is een waarde voor goed- of afkeur van het betreffende blik.

Tot nu toe zet men standaard lektesters in voor het evacueren en meten van het lek. Deze machines zijn echter ontworpen voor laboratoriumgebruik en hebben voor productieomgevingen veel nadelen:

  • Snelheid van evacueren.
  • Hoge onderhoudskosten.
  • Gevoelig voor stof extern.
  • Gevoelig voor poederdoorslag naar de massa spectrometer.
  • Hoge warmteontwikkeling door ingebouwde voorpomp.
  • Geen industrieel ontwerp.
  • Componenten moeilijk te bereiken.
  • Geen keuzemogelijkheden naar verschillende modellen met variatie in zuigvermogen of type voorpomp.

Lekdetectiesysteem Systematic Vacuum

HeliumlektestenSystematic Vacuum bekeek de bestaande methode opnieuw en concentreerde zich hierbij op de nadelen van het huidige systeem. Het resultaat is een inline lektester voor continu productie. Het principe van meten en analyseren is hetzelfde. Men maakt nog steeds gebruik van een massa spectrometer voor helium, een ideaal gas om lekken mee te kunnen detecteren. Het komt slechts in een gering percentage voor in de omgeving, dus is er weinig verstoring van omgevingsinvloeden. Verschil is dat het proces van heliumdetectie opgedeeld is naar een deelstroom – bypasssysteem, waardoor een groot deel van de problemen direct wordt ondervangen.

De massa spectrometermodule staat in een RVS omkasting waardoor het geheel minder gevoelig is voor omgevingsstof. De voorpomp staat los van de massa spectrometermodule waardoor flexibiliteit in keuze van pomptype ontstaat, lage warmteontwikkeling, eenvoudiger onderhoud en minder gevoelig. De massa spectrometerunit en de voorpomp worden wel samen als unit gebouwd op een RVS framewerk en alle componenten zijn geïntegreerd. Het geheel is opgebouwd als een industrieel samenstel van hoge kwaliteit. Servicevriendelijk en robuust.

Kenmerken – voordelen

  1. Kortere cyclustijden.
  2. Lange standtijden.
  3. Lage onderhoudskosten.
  4. Betere meetwaarden.
  5. Lange termijnstabiliteit.
  6. Betere afscherming tegen poeder.
  7. Standaard geïntegreerd voorfilter met verwisselbaar inzet.
  8. Standaard geïntegreerd beluchtingsysteem.
  9. Robuust.
  10. Lage warmteontwikkeling.
  11. Flexibele pompkeuze. de procesindustrie met vele verschillende toepassingen en specificaties.

Hoogwaardige technieken

Een groot deel van het te evacueren volume van de klok wordt tot een bepaalde voordruk om de massa spectrometer heengeleid via een kleppenstel, bypass leiding, drukopnemer en sturing. Het gevolg is dat de massa spectrometer uitsluitend in het meetgebied wordt gebruikt waarvoor deze geschikt is, daardoor niet onnodig wordt belast en ook geen stof en poeder te verwerken krijgt. De luchtsnelheid in het werkgebied is immers maar een fractie van de snelheid bij atmosferische druk.

Door het bypasssysteem met losse voorpomp wordt voorkomen dat alle stroom door de massa spectrometermodule moet worden geëvacueerd. De module staat zodoende voortdurend in de meetmodus en hoeft niet bij iedere volgende cyclus opnieuw te worden gestart. De module wordt dus uitsluitend ingezet in het werkgebied waardoor de meetcyclus veel korter wordt.

Grote lekken worden gedetecteerd door de voormeetmethode. Hierdoor wordt voorkomen dat de massa spectrometer wordt belast bij grote lekken. Ook voorkomt de voormeetmethode dat de massa spectrometer een lange regeneratietijd nodig heeft als gevolg van een hoge heliumbelasting.

Alle bovengenoemde maatregelen resulteren samen in een veel lagere belasting van de massa spectrometermodule. Samen met de veel efficiënter pompkeuze en opbouw, resulteert dat in een veel langere standtijd en betrouwbaarder meetwaarden.

Referenties

Vooraanstaande fabrikanten maken al gebruik van het Systematic Vacuum lekdetectiesysteem. Vraagt u naar de ervaringen bij onze klanten. Aanvullende informatie en prijsopgaven zenden wij u graag toe.